četrtek, 18. april 2019

Veliki teden

Potem, ko smo se skozi ves post zbirali ob premišljevanju Kristusovega trpljenja na križevem potu, je prišla zadnja postna - cvetna nedelja. S to nedeljo vstopimo v ožji čas praznovanja našega zveličanja. Na to nedeljo se spominjamo Jezusovega slovesnega vstopa v Jeruzalem. Ljudstvo ga je pozdravljalo s polaganjem palmovih in oljčnih vej pred njim in vzkliki "Hozana" Tudi mi na ta dan prinesemo v spomin na ta dogodek k blagoslovu oljčne vejice in butare. Med sveto mašo beremo pasijon oziroma zapis Jezusovega trpljenja in smrti na križu.
  Na veliki četrtek se zberemo pri slovesni sveti maši, med katero se spominjamo Juzusove zadnje večerje in njegovega trpljenja po njev v vrtu Getsemani. Med to mašo tudi utihnejo orgle in zvonovi, ki se bodo spet slovesno oglasili med velikonočno Vigilijo. Po sveti maši se  razdelijo Oblati - nekakšne velike hostije, ki so del naše tradicije in jih v spoboto ponesemo skupaj z ostalimi simboličnimi jedili k blagoslovu.
  Na veliki petek se ob 15.00 zberemo v župnijski cerkvi pri križevem potu. Na ta dan (edini v letu) ni svete maše, se pa zvečer zberemo k obredom velikega petka. Pričaka nas razgrnjenio oltar, ki predstavlja Kristusa oropanega človeškega dostojanstva. Obredje velikega petka ima  tri dele; opravilo Božje besede, slavljenja križa in obhajilo. Po njem se v tišini razidemo. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar