nedelja, 27. marec 2016

Kristus je vstal

... je zadonelo iz tisočerih grl to jutro po slovenskih cerkvah. Tudi pri nas je bilo tako. Potem, ko smo se v četrtek spominjali zadnje večerje in postavitve Evharistije, smo se v petek zbrali ob spominu na Kristusovo smrt na križu.
V soboto je bil cel dan posvečen pripravam na veliko slovesnost - obhajanje Velike noči. Že rano zjutraj se je velika množica vernikov zbrala pri blagoslovu velikonočnega ognja. Tega so nato ponesli na svoje domove, da bi gospodinje z njim pripravile jedi za blagoslov.. Obenem se je v župnijski cerkvi začelo tudi že molitveno bdenje ob božjem grobu.
Popoldne je potekal blagoslov velikonočnih jedi
po nekaterih podružničnih cerkvah.  Zvečer smo v slovesni Vigiliji oznanili drug drugemu, da je Kristus vstal od mrtvih in se naselil med nami.
To veselo novico v nedeljo ponesli po vasi v slovesni vstajenski procesiji, ki smo jo nadaljevali s slovesno sveto mašo. Po maši smo si voščili blagoslovljene praznike nato pa hitro odhiteli na svoje domove, kjer smo v krogu svojih družin pripravili po starodavnem običaju velikonočni zajtrk.

Ni komentarjev:

Objavite komentar