ponedeljek, 27. junij 2016

Blagoslov Evharističnega križa


Na Sverjevem griču ponovno stoji Evharistični križ. Prvi križ  je bil postavljen ob času znamenitega Evharističnega kongresa davnega leta 1936, vendar so ga kmalu po 2 sv. vojni podrli. V letih pred osamosvojitvijo je bil postavljen na novo. Ta pa je pred leti je prenehal kljubovati zobu časa in se zaradi dotrajanosti podrl. Sedaj se je samoiniciativna skupina odločila da se ga postavi na novo.V preteklih tednih smo pripravljali teren, čistili grič, betonirali podstavke in pripravljali vse potrebno za postavitev.
V torek, 21. 06 nelaj po 10 uri je v Polhovem Gradcuhelikopter slovenske vojske postavil 15 meterski Evharistični križ. Že naslednji dan se mu je pridružil tudi 12 meterski drog za zastavo. V četrtek, smo zaključili vsa dela z "likofom", ki smo ga povezali velikim kresovanjem na čast praznika Janeza Krstnika. Harmonika in pesem sta preletela polhograjsko dolino. Nato pa je prišel predvečer praznika Dneva
državnosti. Ob 18.30 smo se zbrali pri maši za domovino. V cerkvi se je zbrala velika množica ljudi z zastavami, gasilci, lovci, obrtniki, upokojenci s svojimi prapori... Med mašo, pri kateri je prepeval jutranji cerkveni zbor, je g. župnik  Bogdan Oražem blagoslovil zastave in prapore. Obenem je blagoslovil tudi 5 metersko zastavo, ki smo jo nato v sprevodu ponesli na Sverjev grič. Tam smo najprej blagoslovili na novo postavljeni križ, nato pa po kratkem kulturnem programu slovesno dvignili slovensko zastavo.
Praznovanje se je nadaljevalo z občinsko proslavo v grajskem parku in kresom na čast domovini tik ob njem.


Ni komentarjev:

Objavite komentar