sreda, 13. marec 2013

Imamo papeža..

Včeraj nekaj minut čez sedmo zvečer, se je iz dimnika v Vatikanu pokadil bel dim in oznanil da imamo novega papeža. Zvonovi po slovenskih cerkvah so mogočno zadoneli - tudi pri nas pod taktirko domačih pritrkovalcev. Oči vsega sveta pa so ostale uprte v ložo bazilike sv. Petra nad istoimenskim trgom  v pričakovanju novice - kdo je novi papež. Nekaj po osmi uri zvečer, je kardinal protodiakon Jean-Louis Tauran oznanil svetu da imamo novega papeža Frančiška I. To je postal  kardinal Buones Airesa Jorge Mario Bergoglio.

Rodil se je 17. decembra 1936 v Buenos Airesu staršem italijanskega rodu. 11. marca 1958 vstopil v Družbo Jezusovo. Licenciat iz filozofije je opravil na kolegiju Colegio Máximo San José in San Miguel, nato pa je poučeval književnost in psihologijo na dveh kolegijih, na Colegio de la Inmaculada v Santa Fe in na Colegio del Salvador v Buenos Airesu. Duhovniško posvečenje je prejel 13. decembra 1969. Nato je študiral na filozofski in teološki fakulteti v San Miguelu. Postal je tudi vzgojitelj novincev. Zaradi opaznih voditeljskih sposobnosti je bil med leti 1973 in 1979 provincial argentinskih jezuitov. Leta 1980 je bil premeščen v San Miguel, kjer je bil šest let rektor semenišča. Doktorski študij je opravil v Nemčiji, nato se je vrnil v domovino, kjer je služil kot spovednik in duhovi voditelj v Cordobi.
Kardinal Bergoglio je opravljal različne službe v rimski kuriji. Deloval je na Kongregaciji za kler, Kongregaciji za bogoslužje in disciplino zakramentov, Kongregaciji za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. Bil je tudi član Komisije za Latinsko Ameriko in Papeškega sveta za družino.
Znan je bil po osebni skromnosti, zvestobi tradiciji zavezanosti socialni in družbeni pravičnosti.
Leta 2005 je bil kardinal Bergoglio izvoljen za predsednika Argentinske škofovske konference. Na to mesto je bil ponovno izvoljen leta 2008. Odločno se je zavzemal za življenje in je nasprotnik evtanazije. Ostro je nasprotoval argentinski vladi, ki je želela uzakoniti istospolne poroke, posvojitve otrok s strani homoseksualnih parov pa je označil kot diskriminacijo otrok.

Ni komentarjev:

Objavite komentar