sreda, 26. december 2018

Božič


Leto je naokrog in spet so Božični prazniki. Kot že običajno smo se tudi letos pripravljali nanj skozi ves advent. Na prvo adventno nedeljo smo blagoslovili adventne venčke, v cerkvi smo začeli s postavljanjem jaslic. Devet dni pred Božičem, smo se začeli zbirati pri devetdnevnici v kateri smo podoživljali Marijino pot v Betlehem. Otroci so ob tem zbirali volno, ki danes v župnijskih jaslicah greje Jezuščka. Na predvečer Božiča smo se zbrali pri otroškem slavljenju nato pa ob 23.30 pri Božičnici. S pesmijo Sveta noč, ki je ob 200 letnici nastanka zadonela iz mnogih grl smo začeli polnočnico  - mašo v spomin na Jezusovo rojstvo. Ob začetku maše pa smo seveda blgoslovili letošnje jaslice. Letos smo za kuliso jaslic izbrali Veliko planino. Pastirsko naselje , ki je več kot primerno za podoživljanje svete noči. Zakaj pa naj vam bo v pomoč spodnji sestavek.
Noč je. Hladni veter potegne čez planino in zatuli med osamelimi smrekami. Globoko v dolini se vidi razsvetljeno mesto - tukaj le slutiš lahko kje se nahajajo staje. na drugem bregu poplesavajo iskre pastirskega ognja. V noč se oglasi blejanje ovčke, tam nekje zamuka krava. Miljarde zvezd razsvetljuje nebo. Naenkrat nebo razsvetli močan utrinek in nekako obstane nad osamljeno pastirsko stajo. Oglasi se jok novorojenčka. Oko sledi ušesom in išče njegov izvor. tedaj se v višavah se zasliši nežno melodijo ; "Slava Bogu na višavi". Zvezda zasije še močneje in popolnoma razsvetli pastirsko stajo. Stopimo bližje. V predverju staje mlada mati ravno v jasli polaga novorojeno Dete. Ob strani stoji možak srednjih let in kot zamaknjen stmi v novorojenčka. Tudi volek in osliček se čudita in zreta v otroka...

Bi šlo tako? Poskusite se vživeti v čar tiste noči, ko se boste ustavljali ob letošnjih jaslicah, ali ko se boste v prihodnosti morda potepali po Veliki planini.

Ni komentarjev:

Objavite komentar