torek, 27. december 2011

Šiflerjevo leto

31. decembra 2011 mineva 100 let od rojstva našega rojaka Paula Šiflerja (1911-2001). Ob tej priložnosti smo se v župniji odločili posvetiti prihajajoče leto spominu na našega velikega moža organista, zborovodja in skaldatelja, ki je večino življenja preživel v Ameriki in tam pustil neizbrisen pečat. Prvič smo ga omenili že na farnem dnevu, ko so spomine nanj obudili tisti, ki jim je bil blizu. Na Štefanovo 26. 12. 2011 smo se najprej spomnili nanj s kulturnim programom v Polhograjski graščini. Mešani pevski zbor je zapel njegovo pesem nato je prisotne nagovoril predstavnik pokrovitelja župan občine Dobrova Polhov Gradec g. Setnikar. Kako je prišlo do "Šiflerjevega leta"  nam je nato razložil pobudnik on glavni organizator vseh aktivnosti g župnik Bogdan Oražem. Pianistka domačih logov Katarina Tominec nam je na klavirju čudovito predstavila dve Šiflrjevi deli. Nato je o njem, ter o povezavi z njim spregovorila znana slovenska organistka in profesorica na orglarski šoli v ljubljani Angela Tomanič.
Po prireditvi smo se odpravili pred hišo v kateri je Paul Šifler preživel svoja rosna leta. Na njej smo v teh dneh postavili spominsko ploščo. Zbrani pred njo smo prisluhnili pesmi, ki jo je sicer preglasilo zvonenje farnih zvonov - a nič zato, tudi te je Šifler neizmerno ljubil, saj je večrat stal pod zvonikom ali na Kalvariji ter poslušal ko smo v zvoniku pritrkavali. To pritrkavanje je celo vpletal v svoje pesmi.
Marjanca Jartz in Angela Tomanič sta nato odkrili ploščo. G župnik Oražem ob asistenci diakona Samota Športa, ki je tudi avtor same plošče, je nato spominsko obeležje blagoslovil.   Po blagoslovu se je večina prisotnih vrnila v Polhograjsko graščino, kjer je postavljena tudi razstava o našem velikem rojaku.
Praznovanje smo zaključili z vsakoletno prireditvijo Pesem miru, ki so jo že sedemnajstič po vrsti pripravili pevci pograjske doline v organizaciji TD Briše. Tudi na njej smo se s pesmijo in predstavitvijo spomnili Šiflerja. Prireditve pa bodo potekal še skozi leto, tja do jeseni 2012.

Ni komentarjev:

Objavite komentar